Annette Wretman Eklenius berättar

Rappa tag startades 1985 och första uppdraget hade jag som andrajobb med att upprätta ett manuellt kartotek för alla bostadsansökningar, det var ett par tusen. Då var det blyertspenna som gällde.

I grunden arbetade jag från 1977 som läkarsekreterare och senare inom bemanningsbranschen med varierande uppdrag inom olika branscher.

Så småningom hörde andra företag av sig och då inhandlades en IBM serie-80 ord- och registerbehandlare och det mesta av arbetet handlade om registrering. Jag arbetade även som konsult inom bostadsbranschen där jag gick kurser för upplägg av felanmälan och underhåll i datasystemet och sedan höll kurser för personalen.

Kontor på 70-talet
Rullbandspelare
En ung kontorist

1990 inköptes den första PC:n. Transkriberingsuppdragen tog ordentlig fart i och med att vi fick internetuppkoppling, allt blev enklare, då kunde åtminstone textfiler skickas över nätet, ljudfiler var för stora för att skicka elektroniskt ett tag till. Innan dess antingen hämtade vi kassettband med inspelningar från kunden, en del kunder skickade material med bud eller post.

Första transkriberingsuppdraget fick jag från ett stort läkemedelsföretag från en konferens i Tokyo med läkare och professorer från hela världen. Alla pratade någon form av bruten engelska och min utrustning bestod av en ”bergsprängare” där jag fick knäppa av och på ungefär var 20:e sekund, spola tillbaks manuellt och starta om igen. Det var cirka 20 timmars inspelat material. Idag vill jag inte ens tänka på hur lång tid jag arbetade med det uppdraget i relation till hur fakturan såg ut. Efter det uppdraget inhandlades snabbt ordentlig utrustning, en professionell bandspelare för kassettband i olika storlekar och som hörlurar och fottrampa kunde kopplas till.

help Hur går transkribering till? Läs mer här!

Att nätet blev snabbare och att ny digital teknik avseende transkriberingsutrustning kom till, gjorde att jag kunde utöka Rappa Tag med konsulter, uppdragen blev fler och större. Vi har idag kunder som hängt med sedan i början av 2000-talet.

Den första konsulten som anlitades var min dotter Lina Wretman, hon började sin karriär som transkriberare när hon var 16 år, det är 20 år sedan nu och hon arbetar fortfarande för Rappa Tag och är mycket efterfrågad av flera kunder.

help Vilka är Rappa Tags transkriberare? Läs mer här!