Gör bra inspelningar, spara tid och pengar!

En fil med hög hörbarhet är lättare att transkribera och därmed gör vi jobbet fortare; det sparar du pengar på!
Det blir även högre kvalitet på transkriptionen.

Hjälpmedel för inspelning

Det finns många tekniska hjälpmedel man kan använda när man förevigar samtal och nedanför ser du exempel på några av dem.

Har du svårt att veta vilket alternativ som skulle ge dig bäst resultat? Prata med oss på Rappa Tag så hjälper vi dig!

En diktafon

Diktafon

Vanligt förekommande vid ljudinspelningar är en diktafon. Nu för tiden är det vanligast med digitala diktafoner där man efter inspelning för över ljudfilen till sin dator.

Diktafoner tenderar vara enkla att använda och med den medföljande manualen kommer du snabbt igång med dina inspelningar.
En smartphone

Smart-telefon

De flesta har ju en smart mobiltelefon idag och det finns appar för ljudinspelning förinstallerade som är gratis att använda.

Nackdelen är att en telefons mikrofon tenderar ta upp mer bakomliggande ljud och att slutresultatet ibland resulterar i sämre hörbarhet.
En smartphone

Inspelning av telefonsamtal

En inspelning av telefonsamtal görs enklast med en app. Resultatet blir en bättre inspelning än om du har samtalet på högtalare och spelar in det med en annan inspelningspryl.

Prata med din IT-organisation om vilken app som fungerar för din telefon.

Tips för bättre inspelningar

 • En åt gången
  Precis som när du sitter i ett samtal där människor pratar i munnen på varandra så blir en transkription av ett sådant samtal onödigt rörigt och svårläst.
 • Prata nära mikrofonen
  Tumregeln är: Ju närmre munnen desto tydligare ljud!
  Är ni en grupp personer som samsas om en mikrofon, se till att hålla lika avstånd till den för bästa resultat.
 • Undvik slammer
  Om inspelningsapparaten står på ett bord så försök undvik saker som att trumma i bordet med fingrarna eller pennor, slamra med koppar och glas och liknande då ljudet av detta tas upp av mikrofonen och ofta låter högre än det som sägs.
 • Tysta miljöer
  Ju tystare inspelningsmiljön är desto bättre blir resultatet. Ljud från trafik, fläktar eller en flock pingviner kan resultera i sämre hörbarhet.